Alexander Lemberg

Alexander Lemberg (SWE/ENG)

– Föreläsare, yogainstruktör (RYT200), universitets avhoppare (efter 5 år), ekologisk odlare, fysik- och matematik-entusiast, raw-food entusiast, entusiast inom näringslära, juicing expert*, programmerare, ensamstånde förälder och personlig hälsocoach.

Boka tid för en privat session till förändring av personlig hälsa och livsstil på info@btcyoga.fi eller 0401815020.

*) enligt mig själv 😉

Vem är jag?
I mina tidigare år blev jag intresserad av Qigong och har känt en stark dragning till naturen och allting som präglas av mystik. Jag började redan i gymnasiet göra Qigong nu och då, helst ute i naturen så långt borta från allt vägbuller som möjligt. Länkrundorna gör jag även helst ute i skogen där syrenivåerna i luften är klart högre än inne i städerna. Naturen är också största orsaken varför jag gillar slalomåkning när man får ta sig upp på högre landskap och känna av de naturliga krafterna.

Då jag blev pappa år 2010 började jag reflektera mera över vad man stoppar i kroppen och vad jag vill stoppa i mina barns munnar. Det är ju trots allt födan vi äter som används till att bygga upp cellerna i vår kropp, vilket ledde till att jag ändrade radikalt på mina egna matvanor till att bättre motsvara mina egna ideal. Jag märkte dock att det fanns något mer. Det handlar inte bara om vad vi lägger på tallriken, utan även hur vi äter. Äter vi för att lugna ner stress, eller äter man i lugn och ro för att fylla på bränsle i kroppen? Även om jag sällan har varit övervikt så har jag ofta använt njutningen av maten som ett medel för att domna bort stress, oro och rastlöshet. Det i sig kanske inte är ett så stort problem i sig, men då skräpmat, TV och datorer blir de enda tillfällen att koppla bort från sina tankar skapar man ett starkt beroende utifrån för att hitta samma lugn och harmoni inombords som njutningen av maten endast – tillfälligt – kan återställa. Teknologin i sig är det inget fel på. Teknologin är helt fantastisk, men man får ofta fråga sig “använder jag teknologi, eller blir jag använd av teknologi?”.

Alla de här funderingarna ledde mej längre och längre bort från mina studier i datavetenskap vid Åbo Akademi, och in på en väg mot yoga, motion, meditation och holistisk hälsa. Efter min första yogatimme kände jag att det här måste utforskas vidare. Jag började intuitivt att kombinera Qigong övningar med Yoga, och började ge yogatimmar där alla intäckter gick till förmån för barnträdgården Rosengårdens verksamhet i Ekenäs. Sedan har jag gett yogatimmar via MBI i Ekenäs, och nu har jag fått möjligheten att dra yogan i egna utrymmen. Qigong och Yoga kan i stora drag ses som två olika sätt att uppnå samma mål. Två olika vägskyltar som pekar åt samma håll. Mot mer aktiv närvaro i vardagen.

Vad menar jag med aktiv närvaro? -I princip det stillstånd du tvingas in i då du ser en ny spännande film. Det är enkelt att allt som oftast förlora sig uppe i huvudet, i autopiloten genom vardagen. Huvudet kan lätt göra oss disträ. Visst finns det en tid och plats att planera framtiden och planera sitt jobb och man tar uti med det i stunden och ger an tid/uppmärksamhet för det. När vi lyckas separera oss från våra tankar (meditation), det kan räcka med någon minut per dag, kommer vi in i en mer aktiv närvaro där alla yttre omständigheter vi ser omkringn oss inte förmår påverka vår inre stillhet, vår aktiva närvaro. Detta ger oss möjlighet att inse att vi har möjlighet att påverka tankarna och idéerna som huvudet producerar. Om vi förmår att stänga av tankarna finns det säkerligen möjlighet att ändra på tankarna (t.ex. depression mm.)?

Hjälper yogan med det här?
Det känns som om yogan gett mig mer stillhet, lugn och acceptans i vardagen. Det är här som andning och meditation kommer in. Tänk att det kan vara kul att stå i kassakön och fokusera på sina andetag. Som en lek, för att se hur länge det går. Yogan påminner mig oftare än tidigare att spänna av i vardagen. Genom att öka sin kroppsmedvetenhet kännar man allt enklare och enklare av om man är spänd, hur man håller uppe sin fysiska och sin inre kropp.

16126_10152890616718691_8730400286803289478_n

Yoga studio
Att starta en yogaverksamhet har varit en lång dröm för mig. Genom min yoga vill jag inspirera så många människor som möjligt att börja yoga, och vill visa att yoga kan vara nyttigt för gemene man. Jag anser att yoga enkelt får fel image då man på bilder oftast ser vältränade lättklädda damer i utmanande ställningar och vill med mina yogaverksamhet visa att varken utséende, ålder eller kön spelar någon roll. Alla yogatimmar är öppna för alla! Kom med och prova!

Stil
I mina yogatimmar förstöker jag mitt bästa att få besökarna att ta sig tid och känna efter hur det känns i kroppen. Jag försöker i mån av möjlighet att visa alternativ och variationer om någonting känns för tungt eller krävande, så att alla har realistiska och säkra övningar att göra för att nå sina egna målsättningar. Vi yogar inte för yogans skull, utan för att bättra klara av utmaningarna i vardagen.

Kom ihåg att berätta ifall du har någon skada eller sjukdom så att jag inte pinar någon för hårt. Alla yogar på egen risk och eget ansvar!

Comments are closed